Sandnes Osteopati Senter 
 Mike Dongelmans, Osteopat DO.      Industrigata 1 4307 Sandnes

Småbarn:
Det er vanlig å tro at babyer og barn ikke har strukturell stress på kroppen sin, da de er så unge. Realiteten er annerledes. Fødselen er en av de mest stressfulle påkjenninger i livet. Babyen må motstå enorme krefter når den skal presses ut gjennom den naturlige motstanden som finnes i fødselskanalen.

Hodet vrir og roterer mens det passerer gjennom bekkenet, på sin korte men stressfulle vei ut av fødselskanalen. Babyens hodet har enestående muligheter til å absorbere disse påkjenninger ved en vanlig fødsel. 

Til å reduser belastningen på hodet glir noen av de myke beinstrukturer i hodet over hverandre og de kan bøyes mens babyen er på vei ut. Babyens hake er vanligvis bøyet ned på brystkassen for å redusere diameteren på hodet. Mange nyfødte har en merkelige form på hodet, men formen korrigerer seg selv vanligvis etter noen dager.

Det er ikke alltid slik at hodets form blir normalt og symmetrisk igjen, spesielt etter en komplisert fødsel ( f.eks. med sugekopp ) og barnet må leve videre med en viss form for stress i hodet sitt og påfølgende symptomer.

 

Hva slags symptomer kan behandles med osteopati:

Nyfødte:

Torticollis ( skjev nakke ), asymmetrisk hodeskalle, "KISS-barn":
Slike symptomer som arter seg mest tydelig i muskel-skjellet systemet, er ypperlige å behandle med osteopati. Vanligvis går disse symptomer sammen med mere difuse symptomer som står beskrevet under.

Urolighet, unormalt mye skriking, små-irriterthet:
Barnet kan føle seg ukomfortabelt, med et konstant press i hodet, som blir verre mens det ligger med hodet ned.

Spise problemer:
Det tar lang tid å mate barnet, det føles om det ene måltidet går over i det neste. Nervetrådene som går til tungen passerer gjennom en liten kanal før de går ut av hodeskallen og kan bli mekanisk irritert.

Sykdom, kolikk, unormal mye promping:
Å ikke være i form, regelmessig lett feber, oppsprut av melk etter måltidene, mye luft i fordøyelsessystemet. Disse symptomer kan oppstå på grunn av en irritasjon av nervetråden som forsyner fordøyelsesorganene med informasjon. Nervetråden forlater hodet gjennom en kanal der også 2 andre nervetråder og ca. 95% av hodets venøse blod går gjennom.

Sove problemer:
Barnet sover kun i korte perioder, og sover ofte lite på dagtid  (eller natten !). De våkner av det minste og årsaken kan være at spenningen i bein- og membransystemet (i hodet) holder nervesystemet i et konstant allert stadium.

Eldre barn:

Betennelser:
Det krever mye av kroppens reserver hvis man har et konstant stress i hodets strukturer, som gjør at immunsystemet svekkes og barnet lettere kan få betennelser.

eksempler er:

- ørebetennelser, som oftest er det en mekanisk blokade ved en av hodets beinstrukturer som hemmer "røret fra Eustachian" til å drenere vekk væske fra mellomøret til selve nesen.

- bihule og tannproblemer, hos de som konstant puster gjennom nesen, de som konstant er tett i nesen eller hvor nesen alltid renner, der er det som oftest en kranial ubalanse.

Adferdsvansker, lærevansker:
Dårlig konsentrasjons evne, hyperaktivitet, urolighet, det er ubehaglig for disse barna når de er for lenge i en og samme stilling. For mye stress i hodets strukturer kan være med til å omforme normale motoriske mønstrer. ( for mer info se: learning difficulties and special needs ).

Hodeverk, ubehag og smerter:
Hodeverket begynner som oftest i 7-8 års alderen, voksesmerter, lett mottakelig for skader, betennelser i muskelskjellet systemet.

Astma:
Lett mottakelig for betennelser i lungene. Behandlingen er med til å forbedre lungefunksjonen, redusere betennelsestilstanden, og er med til å redusere anfallene.

Tilbake til startside

Copyright:  Mike Dongelmans